Clubul nemuritorilor - Orizonturi in expansiune

Clubul nemuritorilor - Orizonturi in expansiune
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786068699363
Anul publicării: 2017
Pagini: 238
Format: 13X20
Categoria: Carti Filosofie

DESCRIERE

Clubul nemuritorilor - Orizonturi in expansiune (Prefata de Dumitru Constantin-Dulcan)

Mircea Oprita

 
 
Subiectul acestor articole, publicate sub tittul „Clubul nemuritorilor. Orizonturi in expansiune", este unul nu doar interesant, ci si provocator.
 
Abordeaza posibilitadle omului actual de a-si prelungi viata, dupa credinta unor utopici entuziasti, si pana la 1000 de ani, iar in a altora, chiar si de a deveni nemuritori. stirea transmisa prin media referitoare la crearea Institutului Nemuririi in SUA...
 
............
 
... intr-o conferinta din 1950, intitulata chiar Computerul si inteligenta, Turing propunea o conversatie intre un „judecator" uman si dincolo de paravan, bineinteles, caci, cu „judecatii" aflati la vedere, cal de neinfluentata ar mai fi fost decizia sa? - doua entitati ajunse in situatia de a-si valida inteligenta: un computer si posesorul unui creier uman.
 
Ca sa se elimine elementele parazitare de inflexiunilc vocii si de alte semnale cu care experienta umana si-a prevazut reprezentantul pe traseul evolutiei salt, naturale si sociale, examenul trebuia sa se reduca la proba scrisa, pe ecran, unde ambii examinati au sanse iar raspunsurile pot fi evaluate doar in latura continutului lor.
 
Chiar si acest continut urma sa fie les cu multa grija, intrucat insasi gandirea reprezinta un proces greu de definit.
 
Alan Turing considera, prin urmare, ca intreaga conversatie pretinde cuvinte lipsite de ambiguitate, iar intrebarea in sine, cea privitoare la scopul urmarit, trebuia formulata nu la modul brutal si decisiv: pot masinile sa gandeasca?, ci intr-o logica dta t clara, cat si accesibila: pot computerele sa faca fata jocului imitativ?
 
Iar in caz ca „judecatorul" avea incurce la un moment dat personajele evaluarii sale, ori macar se va declara incapabil sa le distinga calitativ raspunsurile, atunci nu ne-ar mai ramane altceva decat constatam ca masina a trecut testul, dovedindu-se iistfel prima inteligenta artificiala certa.

In chip firesc, oda ta depasit pragul, alte computere vor deveni si mai performante, incat nu e greu sa ne i maginam o vreme cand inteligenta artificiala o va lua cu pasi mari si repezi inaintea performantelor de care este capabil astazi creierul omenesc.
 
Asta afirma cu tarie Ray Kurzweil, luandu-si drept argumente viteza uluitoare cu care opereaza creierele electronice, imensul volum de date procesat secunda, in fine, fiabilitatea, westei tehnologii capabile sa progreseze intr-un ritm si cu niste rezultate pe care Mama Natura, in cele cateva milioane de ani de cand ne are pe mana, nu ni le-a pus la ispozitie.
 
Iar acum se pare ca e deja prea tarziu s-o mai faca, deoarece ne-am nascocit noi insine concurentul. si nu unul oarecare, ci un competitor mult prea inzestrat inca din startul cursei si complet nedependent de ritmurile evolutiei biologice."...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0832 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.