Comunicare terapeutica

Comunicare terapeutica
thumbthumb
Preț: 34,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 335

DESCRIERE

Comunicare terapeutica - Odette Dimitriu


…se pledeaza in favoarea stabilirii si mentinerii unei comunicari terapeutice bazate pe existenta a patru factori E: unul care tine de estetica (este terapia atractiva si interesanta, atat pentru pacient, cat si pentru terapeutul sau); altul care tine de etica (degaja respect reciproc, incurajeaza autonomia pacientului); altul care tine de eficienta (este terapia folositoare si functioneaza in rezolvarea cazului); si nu in ultimul rand, altul care tine de empatie (dovedeste practicianul bune abilitati empatice)…

Fragmente:

Relaţia psihoterapeutică în perspectivă generală

Relaţia psihoterapeutică este un factor esenţial în tratamentul efectiv al pacientului, iar asigurarea unor condiţii optime pentru dezvoltarea cu succes a acestei relaţii ar trebui să fie primordială.

Se pune o întrebare firească şi anume: care dintre modelele relaţiei psihoterapeut-pacient oferă aceste condiţii optime şi asigură progresul terapeutic?

T. B. Karasu (2000) afirmă că „dacă se exclude scopul, relaţia terapeutică în sine constituie atât forţa, cât şi slăbiciunea psihoterapiei".

Această dualitate este legată de conceptul de autoritate, care poate fi definit în diverse moduri. în cel mai pur sens, se referă la un individ care este specialist în domeniul său şi care, deci, este îndreptăţit să i se acorde credibilitate sau acceptare.

In alt sens, se referă la forţa care necesită supunere. In decursul diferitelor tipuri de psihoterapii sau în momente diferite de desfăşurare a aceluiaşi tip de terapie, se creează variate tipuri de relaţii terapeutice. In fiecare caz, problema etică a terapeutului este cum să-şi folosească „puterea'' mai corect.

Cu alte cuvinte, se pune problema gradului în care relaţia terapeutica este de tip „autoritar" sau „egalitar", O relaţie terapeutică umanitară (adult-adult sau camarad-camarad) câştigă teren şi este considerată a fi de dorit, facilitând un schimb liber de informaţii între psihoterapeut şi pacient, faţă de modelul medical tradiţional (medic-pacient) sau modelul strict comportamental (profesor-elev).

In acest context, se poate naşte întrebarea dacă nu cumva ar putea să iasă ia suprafaţă noi dileme etice ale relaţiei terapeutice egalitare.

Unii autori menţioneză că „distanţa socială" dintre terapeut şi pacient ar fi necesară pentru succesul tratamentului. Puterea terapeutului de a induce încredere pacientului, precum şi rezultatele terapeutice, ar fi diminuate de familiaritatea crescândă dintre cei doi parteneri ai relaţiei.

Dar unde se termină noile graniţe ale parteneriatului şi unde încep cele ale I familiarităţii reale şi prieteniei?

Aflaţi în faţa acestei întrebări deschise, vom reda, în continuare, câteva modele ale relaţiei psihoterapeut-pacient: relaţia de tip transferential, contractul sau alianţa psihoterapeutică şi relaţia centrată pe realitate şi obiect.

In final, vom prezenta o perspectiva panteoretică asupra relaţiei terapeutice, considerată fiind ingredientul cheie al schimbării terapeutice.

Vom pomi această discuţie, nu înainte de a avansa şi un punct de vedere al psihofarmacologiei cu privire la relaţia terapeutică...

Limba: romana
Nr. pagini: 335
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2014

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0524 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.