Deciziile Curtii Europene de Justitie Privind TVA (1970-2014)

DESCRIERE

Deciziile Curtii Europene de Justitie Privind TVA (1970-2014) - Nicolae Mandoiu


…TVA a fost introdusă iniţial ca o simplă taxă percepută la livrarea bunurilor / prestarea de servicii. Unii consideră că sistemul TVA fi o parte din normele de aplicare, au devenit destul de complicate.

Astfel, un judecător de la o Curte de Apel (England & Wales) remarca, in acest sens: „dincolo de lumea obişnuită se întinde lumea TVA, un fel de parc tematic fiscal în care realităţile faptice şl cele legale sunt suspendate sau Inversate".

Trebuie adăugat totuşi că, adesea, dificultăţile legate de aplicarea fi interpretarea TVA nu sunt datorate taxei în sine, ci sunt mai degrabă rezultatul tentativelor de a croşeta pe lângă (to play around wlth it)...

Avocatul General JAN MAZÂK - în introducerea la Opinia sa privind Decidă
CJUE nr. 174/2011 Inès Zimmermann

……………

…o persoană impozabilă care achiziţionează un bun de capital pentru a-l folosi atât In scop privat cât şi în scopul desfăşurării activităţii sale economice, îl poate păstra In totalitate în patrimoniul său privat, fiind Exclus în totalitate din sfera de aplicare a TVA.

în scopul determinării modului cum a fost alocat/atribui acel bun de capital, trebuie ţinut cont de destinaţia sa, în scop privat sau în scopul desfăşurării unei activităţi economice, doar dacă persoana impozabilă solicită dreptul de deducere, total sau parţial, a TVA aferentă achiziţiei respective.

Regulile TVA aplicabile livrării bunurilor de capital trebuie separate de cele privind cheltuielile impozabile efectuate pentru utilizarea şi întreţinerea sa.

In cazul în care o persoană impozabilă a optat pentru includerea în activele firmei în totalitate a unui bun de capital utilizat atât în scop de afaceri cât şi în scop privat, întregul bun va fi supus TVA cu ocazia vânzării acestuia, conform articolelor 2 alin. 1 şi 11 (A) alin. 1 litera a) din Directiva a 6-a.

Dacă o persoană impozabilă atribuie activelor firmei doar partea bunului folosit pentru desfăşurarea activităţii economice, doar vânzarea acelei părţi este supusă TVA. Este lipsit de importanţă pentru această analiză, faptul că bunul a fost achiziţionat în regim second hand de la o persoană neplătitoare de TVA şi că persoana impozabilă nu şi-a dedus valoarea TVA reziduală a acelui bun.

Totuşi dacă persoana impozabilă retrage acest bun din activitatea firmei, TVA aferentă acelui bun nu este deductibilă, în sensul art. 5 alin. 6 din Directiva a 6-a şi de aceea nici o taxă nu poate fi percepută în cazul retragerii bunului conform acestei prevederi.

Dacă persoana impozabilă vinde ulterior bunul, va realiza operaţiunea în calitatea sa de persoană privată şi de aceea va fi exclusă din sfera de aplicare a TVA....

Limba:Romana
Pagini: 709
Dimensiuni: 16X23
Data aparitiei:2015

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0877 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.