Varianta rapida de pregatire a Eseului pentru bacalaureat

thumbthumb
Preț: 27,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 288

DESCRIERE

Lucrarea de fata reprezinta un demers esentializat, care le ofera elevilor aflati in pragul examenului de bacalaureat posibilitatea de a realiza, intr-o maniera rapida si eficienta, recapitularea textelor literare prevazute in programa. Concret, aceasta vine in sprijinul pregatirii celui de-al treilea subiect al probei scrise de limba si literatura romana: redactarea unui eseu structurat.

Fara a fi exhaustivi, operele literare luate in discutie constituie lista minimala, dar suficienta pentru a acoperi toate continuturile ce trebuie parcurse de elevi: autori canonici, genuri, specii, epoci si curente literare. Astfel, sunt oferite pentru poezie eseuri cu privire la tema si viziunea despre lume, . iar pentru operele epice si dramatice sunt prezentate cele trei tipuri de eseuri pe care candidatul le are de pregatit: primul are in vedere tema si viziunea despre lume, cel de-al doilea vizeaza particularitatile de constructie a unui personaj din respectivul text, iar ultimul se refera la relatia dintre doua personaje in opera aleasa. Pentru a intelege mai bine modul de alcatuire a eseului, sunt precizate de fiecare data cele patru repere pe care elevii trebuie sa le respecte in elaborarea compunerii. Tipurile de eseuri propuse, ca de altfel si reperele urmarite in realizarea acestora, se afla in deplina concordanta cu programa de examen aprobata de Ministerul Educatiei Nationale prin Ordinul Ministrului Nr. 4923 din 29.08.2013 si cu modelele elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare, pentru toate filierele si profilurile de invatamant.

Pentru filiera teoretica - profil umanist si filiera vocationala - profil pedagogic, am inclus trei tipuri de texte literare corespunzatoare continuturilor in plus fata de programa pentru profilul real, pentru filierele tehnologica si vocationala (toate profilurile, cu exceptia celui pedagogic), pe care le-am marcat prin semnul**. Un element de noutate il constituie faptul ca fiecare dintre eseurile prezentate este insotit de un plan care concentreaza informatia esentiala si organizeaza ideile principale ale compunerii, ajutandu-I pe elev sa invete mai usor. Totodata, planul ofera structura de baza de la care se poate pleca in elaborarea unui raspuns propriu, original. Desi eseul propriu-zis il ajuta pe elevul grabit sa asimileze cat mai multe idei intr-un timp cat mai scurt, candidatul ar trebui sa evite totusi reproducerea unor informatii prefabricate despre textul literar. Se recomanda lectura prealabila a operelor literare si reflectarea critica asupra celor citite. Reproducerea mecanica a unor comentarii, in absenta intelegerii informatiei respective, nu asigura succesul la examen. Candidatul poate recurge la sugestiile noastre de redactare, dar numai pentru a le include in propria viziune despre textul literar.
Asadar, spre deosebire de obisnuitele carti de comentarii, lucrarea noastra constituie o metoda rapida de invatare si o prezentare sintetica a materiei pe care elevul o are de recapitulat, in vederea redactarii cu succes a eseului structurat.
Autoarele

 

Autori : Lascar Marilena, Paicu Liliana

Limba: romana
Nr.pagini: 288
Dimensiuni:
An aparitie: 2013

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0320 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.