Albinele si produsele lor
DESCRIERE
Albinele si produsele lor
Cartea „Albinele şi produsele lor” urmează după „Creşterea albinelor” (1995) şi „Albinele şi produsele lor”(1997), editate tot de editura Ceres, şi nu are pretenţia de a fi nici tratat de apicultură, nici manual de biologie a albinelor.
Ea se doreşte să fie o sinteză a cunoştinţelor actuale din apicultură în direcţiile care autorului i s-au părut cele mai importante şi este o ediţie îmbunătăţită a celei anterioare, apărută în 1997.
Prin conţinutul ei, cartea „Albinele şi produsele lor” se adresează atât apicultorilor cu experienţă cât şi celor începători în ale stupăritului, studenţilor din universităţile agricole, biologilor, teologilor şi pedagogilor, specialiştilor şi nespecialiştilor, tuturor celor ce îndrăgesc albinele şi doresc să afle cât mai multe lucruri despre ele şi despre produsele apicole.
Cresterea albinelor necesita un minim de cunostinte despre biologia lor si de aceea prima parte este consacrata atat albinei ca individ, cat si familiei care este, de asemenea, in felul ei, o individualitate.
Partea a doua prezinta aspecte ale cresterii albinelor, tehnologiile de crestere si de ameliorare cel mai des utilizate.
In partea a treia a lucrarii sunt descrise principalele boli ale albinelor si cele mai noi produse medicamentoase utilizate in combaterea acestora, iar in partea a patra este prezentata, in mod succint, baza melifera existenta la noi in tara.
Mierea este un aliment deosebit de placut, hranitor, cu mare valoare biologica, calorica; este un produs usor asimilabil, intrucat albinele prin procesul biologic de invertire, au transformat zaharoza in glucoza si fructoza, astfel ca ea este practic digerata. Mierea are si o importanta actiune antitoxica.
Datorita continutului sau de inhibina, mierea prezinta reale calitati bactericide. Era folosita de catre romani pentru conservarea vanatului in stare cruda, cat si la imbalsamare.
CUPRINS:
INTRODUCERE
IMPORTANŢA CREŞTERII ALBINELOR
Scurt istoric al creşterii albinelor
BIOLOGIA FAMILIEI DE ALBINE
Sistematica zoologică a familiei de albine
Specii şi rase de albine
Specii de albine
Rasele speciei Apis mellifera
Rase europene
Rase africane
Rase orientale
Morfofiziologia albinei
Exteriorul albinei
Anatomia şi fiziologia albinei
Sistemul muscular
Aparatul digestiv
Aparatul excretor
Sistemul glandular
Sistemul circulator
Aparatul respirator
Aparatul reproducător
Sistemul nervos
Organele de simţ
Sistemul neuroendocrin
Aparatul de apărare şi atac
Componenţa familiei de albine
Matca
Trântorii
Albinele lucrătoare
Cuibul albinelor
Hrana albinelor
Metabolismul albinelor
Relaţiile de nutriţie în familia de albine
Reproducţia albinelor
Activităţi îndeplinite de albinele lucrătoare
Diviziunea muncii în familia de albine
Moduri de comunicare la albine
Emisiuni sonore cu alte semnificaţii
Evoluţia biologică a familiei de albine
AMELIORAREA ALBINELOR
Selecţia
Criterii de selecţie
Metode de selecţie
Încrucişarea
CREŞTEREA ŞI ÎNGRIJIREA FAMILIILOR DE ALBINE
Comportamentul faţă de albine
Prevenirea şi combaterea furtului la albine
Cercetarea familiilor de albine
Inventar destinat pentru cercetarea familiilor de albine
Cercetarea propriu-zisă a familiilor de albine
Organizarea stupinelor
Amplasarea stupinei
Aşezarea şi orientarea stupilor
Numerotarea stupilor
Mărimea stupinei
Achiziţionarea stupilor şi a albinelor
Tipuri de stupi utilizaţi
Stupul multietajat
Stupul vertical cu magazine
Stupul orizontal
Pavilionul apicol
Principii generale de dimensionare a stupilor
Întreţinerea familiilor de albine toamna
Selecţia unor biotipuri valoroase
Folosirea mătcilor tinere
Întreţinerea familiilor de albine cu mătci suplimentare
Asigurarea hranei
Realizarea unui regim termic optim
Întreţinerea familiilor de albine iarna
Modalităţi de iernare a familiilor de albine
Completarea hranei în timpul iernatului
Controlul auditiv al modului de iernare
Iernarea mătcilor în afara ghemului
Lucrări pregătitoare sezonului activ
Întreţinerea familiilor de albine primăvara
Lucrările ce se efectuează în timpul zborului de defecaţie
Controlul sumar de primăvară
Controlul general de primăvară
Stimularea dezvoltării familiilor de albine
Întreţinerea familiilor de albine în perioada de roire
Roirea naturală
Prinderea roiului
Roirea artificială
Întreţinerea familiilor de albine în perioada de valorificare a culesului
Întreţinerea familiilor de albine în stupi multietajaţi
Stupăritul pastoral
Recoltarea mierii
Producerea mierii în secţiuni
Materialele necesare producerii mierii în secţiuni
Îngrijirea familiilor de albine pentru producerea mierii în secţiuni
Creşterea artificială a mătcilor
Creşterea mătcilor fără transvazarea larvelor
Creşterea mătcilor prin transvazarea larvelor
Împerecherea mătcilor
Tehnica creşterii trântorilor
Marcarea mătcilor
BOLILE ŞI DĂUNĂTORII ALBINELOR
Bolile contagioase
Bolile bacteriene
Loca americană
Loca europeană
Septicemia
Paratifoza
Bolile virotice
Puietul în sac
Boala neagră
Bolile micotice
Ascosferoza (Puietul văros)
Aspergiloza (Puietul pietrificat)
Melanoza
Bolile parazitare
Nosemoza
Amibioza
Acarioza
Brauloza (Păduchele albinelor)
Varrooza
Senotainioza
Triunghiulinoza
Bolile necontagioase
Puietul răcit
Boala de mai
Diareea albinelor
Anomaliile mătcilor
Intoxicaţiile albinelor
Intoxicaţia cu polen
Intoxicaţia cu nectar
Intoxicaţia cu miere de mană
Intoxicaţia cu medicamente
Intoxicaţii chimice
Dăunătorii albinelor
Găselniţa
Fluturele cap de mort
Viespile
Lupul albinelor
Furnicile
Prigoriile
Şoarecii
Utilizarea plantelor medicinale în prevenirea şi combaterea bolilor albinelor
BAZA MELIFERĂ
Plantele melifere agricole de cultură
Culturi de câmp
Culturi furajere
Culturi legumicole
Culturi de plante medicinale
Pomi şi arbuşti fructiferi
Plante melifere de pădure
Arbori şi arbuşti meliferi
Plante melifere erbacee
Plante melifere din fâneţe şi păşuni
Plante melifere special cultivate pentru albine
Specii de insecte producătoare de mană
Polenizarea plantelor agricole cu ajutorul albinelor
Polenizarea pomilor şi arbuştilor fructiferi
Polenizarea culturilor de câmp bine cercetate de albine
Polenizarea culturilor de câmp slab cercetate de albine
Polenizarea culturilor de seră şi răsadniţe
PRODUSELE APICOLE ŞI PRINCIPALELE LOR ÎNSUŞIRI TERAPEUTICE
Mierea
Obţinerea mierii
Transformarea nectarului şi a manei în miere
Proprietăţile fizice şi chimice ale mierii
Proprietăţile fizice ale mierii
Compoziţia chimică a mierii
Proprietăţile fizice şi chimice ale mierii de mană
Proprietăţile fizice ale mierii de mană
Compoziţia chimică a mierii de mană
Cristalizarea mierii
Sorturi de miere
Metode de examinare şi analiză a mierii
Examenul organoleptic
Analize fizice şi chimice de laborator
Metode uzuale de determinare a mierii falsificate
Condiţionarea mierii
Filtrarea mierii
Deshidratarea mierii
Lichefierea mierii cristalizate
Pasteurizarea mierii
Ambalarea mierii
Păstrarea mierii
Însuşirile terapeutice ale mierii de albine
Ceara
Tipuri de ceară de origine minerală
Tipuri de ceară de origine vegetală
Tipuri de ceară de origine animală
Proprietăţile fizice şi chimice ale cerii de albine
Proprietăţi fizice ale cerii pure şi ale cerii falsificate
Compoziţia chimică a cerii
Defectele cerii
Defecte de culoare
Defecte de consistenţă
Emulsionarea şi saponificarea
Impurităţile
Falsificarea cerii de albine
Metode de analiză chimică a cerii
Păstrarea fagurilor şi a cerii extrase
Întrebuinţările cerii de albine
Polenul
Proprietăţile fizice şi chimice ale polenului
Proprietăţile fizice ale polenului
Compoziţia chimică a polenului
Recoltarea polenului
Condiţionarea şi conservarea polenului
Însuşirile terapeutice ale polenului
Lăptişorul de matcă
Proprietăţile fizice şi chimice ale lăptişorului de matcă
Proprietăţile fizice ale lăptişorului de matcă
Compoziţia chimică a lăptişorului de matcă
Producerea lăptişorului de matcă
Conservarea lăptişorului de matcă
Falsificarea lăptişorului de matcă
Însuşirile terapeutice ale lăptişorului de matcă
Veninul de albine
Proprietăţile fizice şi chimice ale veninului de albine
Proprietăţile fizice ale veninului de albine
Compoziţia chimică a veninului de albine
Falsificarea veninului de albine
Recoltarea veninului de albine
Însuşirile terapeutice ale veninului de albine
Propolisul
Proprietăţile fizice şi chimice ale propolisului
Proprietăţile fizice ale propolisului
Compoziţia chimică a propolisului
Falsificarea propolisului
Recoltarea şi păstrarea propolisului
Însuşirile terapeutice ale propolisului
LEGEA APICULTURII
BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ
Autor: Liviu Alexandru Marghitas
Limba: romana
Nr.pagini: 392
Dimensiuni:
An aparitie: 2011
Top 10
-Cărți noi
-- 104,50 leiPRP: 110,00 lei
- 41,65 leiPRP: 49,00 lei
- 34,00 leiPRP: 40,00 lei
Promoţii
-- 104,50 leiPRP: 110,00 lei
- 41,65 leiPRP: 49,00 lei
- 144,00 leiPRP: 149,00 lei
RECENZII