Ce spun eu si ce intelegi tu

DESCRIERE

Ce spun eu si ce intelegi tu - De ce barbatii si femeile vorbesc limbi diferite - Deborah Tannen


…de ce simt majoritatea femeilor că bărbații nu vorbesc cu ele, ci doar le critică și le țin prelegeri? 

De ce au majoritatea bărbaților impresia că femeile doar îi cicălesc și nu trec niciodată la subiect?Poate ne-am întrebat adesea, cu exasperare, de ce un bărbat și o femeie rămân, după o conversație, cu idei complet diferite despre ce s-a vorbit.

Autoarea ne arată că nu e nimic în neregulă cu noi, cu partenerii sau cu relația noastră și că diferențele conversaționale dintre bărbați și femei ar trebui înțelese foarte bine, dacă dorim să atenuăm prăpastia ce însoțește bătălia dintre sexe.

Ne oferă, totodată, instrumentele necesare pentru a ne da seama ce nu a fost în regulă în cadrul unei discuții și pentru a găsi un limbaj comun care ne va consolida relațiile acasă, dar și la serviciu.

Cartea care va schimba definitiv modul în care privim o conversație!

O carte clasică despre dificultățile de comunicare cu sexul opus.


Fragment din carte


…din nou, stilul femeilor şi cel al bărbaţilor pornesc de la felurile în care fiecare învaţă să folosească limbajul în perioada de creştere.

În cultura noastră, majoritatea oamenilor, dar mai ales femeile se raportează la relaţia lor cea mai apropiată ca la un paradis aflat în mijlocul unei lumi ostile.

Centrul vieţii sociale al fetiţei este prietena ei cea mai bună. Prieteniile fetelor se încheie şi se menţin prin mărturisirea de secrete. Pentru femeile mature, esenţa prieteniei este conversaţia, faptul de a-şi spune una alteia ce gândesc, ce simt şi ce au făcut de-a lungul zilei: pe cine au văzut în staţia de autobuz, cine le-a sunat, ce au spus, cum s-au simţit din cauza asta.

Când au fost întrebate cine sunt cele mai bune prietene ale lor, majoritatea femeilor au numit alte femei cu care vorbesc în mod regulat.

Când li s-a pus aceeaşi întrebare, majoritatea bărbaţilor au spus că soţiile lor. Pe locul al doilea au numit alţi bărbaţi cu care, de exemplu, joacă tenis sau baseball, dar cu care niciodată nu se văd doar ca să discute, sau un camarad din liceu, cu care nu au mai vorbit de un an de zile.

Când Debbie Reynolds s-a plâns că Dick Van Dyke nu i-a spus nimic, iar el a susţinut contrariul, ambii aveau dreptate. Ea a simţit că el nu i-a spus nimic pentru că nu i-a destăinuit gândurile şi sentimentele trecătoare pe care le-a avut de-a lungul zilei - genul de discuţie pe care ar avea-o cu cea mai bună prietenă a ei.

El nu i-a spus lucrurile astea fiindcă, din punctul lui de vedere, nu era nimic de zis. El i-a spus tot ce i s-a părut important - tot ce ar fi vorbit cu prietenii lui.

Bărbaţii şi femeile au adesea idei diferite legate de ceea ce este important - şi de momentul în care subiectele "importante" ar trebui aduse în discuţie. O femeie mi-a relatat, încă şocată, o conversaţie avută cu iubitul ei.

Ştiind că el se văzuse cu prietenul lui, Oliver, l-a întrebat: "Ce mai e nou cu Oliver?" Răspunsul a fost: "Nimic". Dar din conversaţia ulterioară a rezultat că Oliver şi iubita lui se hotărâseră să se căsătorească. "Asta e nimic?", a izbucnit femeia, cu frustrare şi uluire.

Pentru bărbaţi, "nimic" poate să fie un răspuns ritualic la început de conversaţie. Unei femei aflate la facultate îi era dor de fratele ei, dar îl suna rar, pentru că i se părea că discuţia nu curgea uşor.

Sunându-l la un moment dat, conversaţia a început, ca de obicei, cu întrebarea ei: "Ce mai faci?", urmată de răspunsul lui: "Nimic". Interpretând "nimicul" lui drept "nimic personal despre care aş vrea să discut", ea a continuat discuţia informându-l despre noutăţile din viaţa ei şi, în cele din urmă, a închis telefonul, frustrată.

Dar, când a rememorat discuţia, şi-a amintit că, spre sfârşitul conversaţiei, el a mormăit: "M-am certat iar cu Christie". Remarca fusese spusă cu un ton atât de scăzut, încât nici nu o remarcase pe moment. Şi el probabil se simţise la fel de frustrat că ea nu o sesizase...

………………………


CUPRINS

Mulţumiri

Prefaţă


Capitolul 1
Cuvinte diferite, lumi diferite

Capitolul 2
Asimetrii: femei şi bărbaţi vorbind cu intenţii diferite

Capitolul 3
"Pune jos ziarul ăla şi vorbeşte cu mine!": discuţii-stabilire-de-conexiune
şi discuţii-stabilire-de-raport

Capitolul 4
Bârfa

Capitolul 5
"O să-ţi explic eu": a ţine o prelegere şi a asculta

Capitolul 6
Comuniune şi competiţie: stiluri în conflict

Capitolul 7
Cine întrerupe ? Probleme legate de dominare şi de control

Capitolul 8
Nici vorbă să o faci

Capitolul 9
"Uită-te la mine când îţi vorbesc" - Discuţii laterale de-a lungul vârstelor

Capitolul 10
Trăind cu asimetria: deschiderea liniilor de comunicare

Note

Bibliografie

Index

Limba: romana
Nr. pagini: 336
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2014

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0818 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.