De la persoana la personalitate

De la persoana la personalitate
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786068770727
Anul publicării: 2017
Pagini: 224
Format: 13X20

DESCRIERE

De la persoana la personalitate

Sorin Negruti

 
 
O femeie ce-i tolereaza partenerului de viata tipetele si jignirile la un moment dat va ajunge pacienta cabinetelor psihoterapie. Stima de sine si gradul de autoevaluare au de suferit daca acceptam sa fim sacul de box al semenilor nostri. 

Dar nu numai atitudinea in comunicare afecteaza psihicul interlocutorului, ci si, sau mai ales si, continutu I acesteia. Multe dintre ticurile verbale au un continu ridicat de obscenitate si violenta.
 
Preluate inconstient inca din copilarie, sunt utilizate si la maturitate, fara a le constientiza semnificatfile. Un simplu exercitiu imaginatie este suficient pentru a renunta la ele.
 
Din motive lesne de inteles, nu-mi permit sa exemplific cu un astfel de deseu semantic. Totusi, amintesc de o fosta colaboratoare, o doamna, de altfel educata si, declarativ, profund religioasa, care m-a uimit cu utilizarea unui verbal macabru (folosit indeosebi de barbatii grobieni in momente tensionate).
 
Prima oara cand am auzit-o, mi-a fost rusine de rusinea ei pentru a-i face vreo observatie, crezand ca a avut o iesire nervoasa izolata. Dar, indiferent in ce stare de spirit se afia,,, exprima acel deseu mental cu o inocenta greu de inteles.
 
...............................................................

Daca intotdeauna am gandi tot ce verbalizam, nu am crea repulsie celor cu care interactionam. 

Influentele exprimarii verbale nu se limiteaza numai la starea emotionala a ascultatorului, ci si la cea a vorbitorului. O exprimare centrata pe aspectele negative ale, realitatii sau dominata de cuvinte cu semnificatii obscen-violente ori malefice duce la anxietate sau depresie. 
 
..............................................................
 
... dezvoltarea armonioasa a personalitatii si valorificarea eficienta a potentialului nu se pot realiza fara o exprimare verbala centrata pe mediatizarea binelui si a frumosului.
 
Cunoasterea influentelor comunicarii asupra psihicului ne determina sa fim mai tenti cu ce verbalizam si ascultam.
 
Se impune acest deziderat, avand in vedere ca echilibrul psihic si, in fond, calitatea vietii depind fundamental de capacitatea (le a transmite si recepta informatli proactive."

Dorinţa de a surprinde fiinţa umană din toate unghiurile sale – pluridimensional şi interdisciplinar –, de a-i desena un tablou aproape sinoptic, uzând de un limbaj simplu, direct, accesibil şi inteligibil, de un bagaj informaţional impresionant, mai ales pentru vârsta autorului (născut în 1979), este meritorie şi este de apreciat ca un real succes.

Dumitru Constantin-Dulcan

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0729 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.