DESPRE CUNOAȘTERE ȘI MARELE ANONIM ÎN FILOSOFIA LUI LUCIAN BLAGA

DESPRE CUNOAȘTERE ȘI MARELE ANONIM ÎN FILOSOFIA LUI LUCIAN BLAGA
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-49-0492-8
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 120
Format: 13 x 20 cm
Categoria: Carti Filosofie

DESCRIERE

DESPRE CUNOAȘTERE ȘI MARELE ANONIM ÎN FILOSOFIA LUI LUCIAN BLAGA

Cosmin Neidoni

Mi-am propus, scriind acest eseu, să nu sacrific nimic din rigoarea pe care o implică un demers de exegeză filosofică, dar în același timp să păstrez un limbaj prietenos chiar și în mijlocul celor mai abstracte idei. Nu știu în ce măsură mi-a reușit acest lucru. Mizez pe finețea augustă a cititorilor mei și pe suplețea lor speculativă.

Înainte să ajungă un exercițiu de speculație intelectuală, menirea filosofiei este, finalmente, aceea de așezare optimă a spiritului uman în orizontul lumii. Exemplul gândirii lui Lucian Blaga - poate cel mai frumos articulat din istoria filosofiei românești de până acum - ne arată, prin intermediul unui limbaj mixt, conceptual-metaforic, felul in care omul poate trăi/trăiește fecund într-un orizont al misterelor, asumându-și un destin creator, deopotrivă tragic și măreț. Ce rol joacă instanța metafizică supremă, numită Marele Anonim, în ecuația cunoașterii? Care sunt limitele intelectului uman în topografia misterelor lumii? Este, oare, Marele Anonim echivalentul metafizic al unui Dumnezeu creștin situat median între Deus absconditus și Deus revelatius? Cartea aceasta este o încercare a unui răspuns.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0606 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.