Executorii judecatoresti. Evolutie istorica - norme si valori contemporane

thumbthumb
Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2013
Pagini: 356

DESCRIERE

Astfel cum a remarcat Consiliul European de la Tampere, 15 si 16 octombrie 1999, scopul comun al Europei comunitare este armonizarea dreptului la libera circulatie in interiorul Uniunii cu un nivel ridicat de protectie si garantii legislative pentru toti cetatenii.

Totodata, aceasta protectie, dar si garantiile legislative, trebuie oferite de statele membre cetatenilor sai, in contextul crearii unui spatiu de libertate, securitate si justitie.

De aceea, si legislatia care reglementeaza profesia de executor judecatoresc a dobandit in ultimii ani, un loc deosebit de important in sistemele tuturor tarilor membre ale UE.

Daca denumirea de avocat sau de notar este asociata cu un fonetism apropiat, care iese in evidenta limbajelor majoritatii tarilor europene, ce va spune un"Onallo Birosagi Vegrehajto" (Ungaria), sau un"Kohtutaiturid" (Estonia), sau un"Messenger at Arms" (Scotia), sau"Solicitadores" (Portugalia)?

Ei bine, toate cele patru denumiri sunt ceea ce numim in franceza,"Huissier de Justice", un"Gerechtsdeurwaarder" in olandeza, sau"Executor Judecatoresc" in limba romana.

Chiar daca din punct de vedere fonetic denumirea de executor judecatoresc nu are o conotatie unitara in limbajul tarilor europene, in actualul context social si economic, aceasta profesie se infatiseaza ca o garantie esentiala a indeplinirii procedurii de executare silita, ca parte a notiunii de proces echitabil in sensul art. 6 al Conventiei europene a drepturilor omului.

Tocmai de aceea, lucrarea de fata releva cea mai mare parte a legislatiei care reglementeaza profesia de executor judecatoresc din Romania, incepand cu perioada portareilor si pana in prezent.

Acestea sunt doar cateva dintre argumentele care recomanda lucrarea"Executorii judecatoresti. Evolutie istorica - Norme si valori contemporane", care poate constitui un punct de reper deosebit de important pentru intelegerea rolului acestei profesii intr-o societate moderna. Prezenta lucrare se adreseaza in general tuturor teoreticienilor si practicienilor dreptului, dar in egala masura si studentilor facultatilor de drept.

Din aceste considerente, sper ca atentia publicului interesat sa se indrepte si spre prezenta lucrare deoarece, prin imbinarea elementelor normative comparate cu cele teoretice, dar si practice, acompaniate de comentariile personale ale autorului care se regasesc in continutul sau, acesta sa primeasca unele raspunsuri clare si concise asupra unor probleme caracteristice activitatii executorilor judecatoresti.

Limba: Romana
Nr.pagini: 356
Dimensiuni:
An aparitie: 2013

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0502 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.