Ghid de cultura pentru champignon, in sistem intensiv

Ghid de cultura pentru champignon, in sistem intensiv
thumbthumb
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc - in stoc
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 216

DESCRIERE

Ghid de cultura pentru champignon, in sistem intensiv - Ioana Tudor


…cele 174 de figuri sper sa va edifice si sa va ajute in depistarea eventualelor boli sau daunatori si sa nu fiti luati prin surprindere.
……………………

Lucrarea este dedicata celei mai cultivate, mai cunoscute si mai consumate specii de ciuperci si anume Agaricus bisporus, champignon sau ciuperca de balegar, dar in sistem intensiv-industrial.

Acest Ghid de cultura ciupercilor se adreseaza tuturor cultivatorilor, dar mai ales celor cu ciupercarii intensive.

Sunt descrise toate lucrarile ce se aplica in cultura, pe flux tehnologic, tratamentele preventive, cu pesticide omologate, greseli ce pot fi evitate, lucrari noi precum CAC - ing., prevenirea si combaterea eventualelor boli si daunatori, dezinfectiile cu produse noi, cantitatile de apa la udare, hibrizi si tulpini noi, randamentul si recoltarea.

Nu au fost neglijate nici ambalarea, transportul, pastrarea ciupercilor, calitatea lor si chiar evacuarea compostului uzat si utilizarea acestuia in alte scopuri.


CUPRINS:

Prefaţă

Capitolul 1. Incadrare sistematică

Capitolul 2. Scurt istoric

Capitolul 3. Sfaturi privind înfiinţarea unei ciupercării
3.1. Alegerea terenului pentru infiinţarea ciupercării
3.2. Situaţii nefavorabile de evitat la amenajarea ciupercăriei

Capitolul 4. Amenajarea spaţiilor în ciupercăriile intensive

Capitolul 5. Scurtă descriere a ciupercilor

Capitolul 6. Nutriţia ciupercilor
6.1. Nutriţia cu azot
6.2. Nutriţia cu carbon
6.3. Nutriţia cu alte minerale

Capitolul 7. Factorii biologici de cultură
7.1. Temperatura
7.2. Apa şi umiditatea
7.3. Cantitatea de aer sau ventilaţia
7.4. Influenţa pH-ului substratului de cultură
7.5. Iluminatul

Capitolul 8. Tehnologia pregătirii compostului în sistem intensiv.
8.1. Suprafeţe şi hale de compostare
8.2. Pregătirea compostului sau a substratului
8.2.1. Compoziţia compostului
8.2.2. Pregătirea compostului în mod tradiţional, în platforme outdoor
8.2.3. Pregătirea compostului semiindoor sau faza parţial închisa
8.2.4. Compostarea indoor - complet închisă
8.2.5. Pasteurizarea în tunele - faza a IlI-a
8.2.6. Condiţionarea compostului
8.2.7. Calitatea compostului pasteurizat
8.2.8. Reţete de compost pentru cultura intensivă
8.2.9. Recepţia compostului şi a turbei cumpărate

Capitolul 9. înfiinţarea şi conducerea culturii în sistem intensiv
9.1. Cultura pe rafturi în strat plan - metoda mai este denumită şi olandeză 82
9.2. In saci pe stelaje
9.3. Cultura în containere sau lăzi
9.4. Cultura în blocuri

Capitolul 10. Tulpini şi hibrizi de Agaricus bisporus
10.1. Ciuperci de mărime medie
10.1.1. Ghid de cultură pentru hibrizii Korona de dimensiune medie
10.2. Hibrizi cu ciuperci mari, Ungaria
10.3. Hibrizi cu ciuperci brune, Ungaria
10.5. Hibrizi din Olanda .
10.7. Hibrizi din Spania
10.9. Alţi hibrizi

Capitolul 11. Incubarea miceliului în substrat
11.1. Condiţii de microclimat de la incubare şi până la recoltare
11.2. Condiţii de microclimat recomandate de Champicomp.d.o.o. Kovin din Serbia

Capitolul 12. Acoperirea cu turbă
12.1. Dezinfecţia termică a turbei
12.2. Aplicarea de suplimente cu azot
12.3. Lucrări de întreţinere după acoperire
12.4. CAC-ing sau Kek-ing
12.5. Aplicarea scarificării amestecului de acoperire
12.6. Condiţii de microclimat după scarificare

Capitolul 13. Răcirea compostului

Capitolul 14. Recoltarea ciupercilor
14.1. Execuţia recoltării
14.2. Alte lucrări ce se execută în perioada recoltărilor sunt:
14.3. Evaluarea culturii
14.4. Particularităţile tehnologice de cultură pe compost faza III, după Korona din Ungaria
14.5. Inducţia fructificării sau pregătirea apariţiei primordiilor
14.6. Apariţia primului val şi începerea recoltării

Capitolul 15. Evacuarea substratului uzat

Capitolul 16. Calitatea ciupercilor
16.1. Condiţii organoleptice .
16.2. Toleranţe
16.3. Condiţii de recoltare şi ambalare
16.4. Marcarea şi etichetarea

Capitolul 17. Păstrarea ciupercilor si transportul
17.1. Păstrarea ciupercilor în condiţii frigorifice
17.2. Reglarea umidităţii relative a aerului în depozit
17.3. Prerăcirea
17.4. Prerăcirea in vid
17.5. Păstrarea în atmosferă modificată

Capitolul 18. Protecţia fitosanitară a culturilor de ciuperci
18.1. Dezinfecţia şi dezinsecţia spaţiului în cultură intensivă
18.2. Prevenirea bolilor si dăunătorilor

Capitolul 19. Boli şi dăunători la ciupercile Agaricus bisporus
19.1. Descrierea principalelor boli
19.1.1. Viroze
19.1.2. Bacterioze
19.1.3. Boli produse de ciuperci parazite
19.1.4. Boli produse de ciuperci saprofite sau competitoare
19.1.5. Macromycete
19.1.6. Forme teratologice sau anomalii
19.2. Dăunătorii ciupercilor Agaricus spp
19.2.1. încrengătura Nematoda - nematozii sau viermii substratului.
19.2.2. Ordinul Collembola - puricii ciupercilor
19.2.3. Ordinul Diptera - musculiţe, ţânţari, viespi
19.2.4. Familia Sciaridae - ţânţarii sau musculiţele ciupercilor
19.2.5. Familia Cecidomydae - muştele cecid
19.2.6. Familia Drosophylidae - musculiţele de oţet
19.2.7. Familia Sphaeroceridae - Borboridae
19.2.8. Ordinul Acarina - căpuşele sau acarienii ciupercilor
19.2.9. Familia Anoetidae
19.2.10. Familia Eupodidae
19.2.11. Familia Tarsonemydae - căpuşele roşii
19.2.12. Alţi dăunători

Limba: romana
Nr. pagini: 216
Dimensiuni: 16X23
An aparitie: 2014

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0216 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.