Patanjali si Yoga

Patanjali si Yoga
thumbthumb
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 178
Categoria: Carti Filosofie

DESCRIERE

Yoga se integreaza unei traditii universale a istoriei religioase a omenirii: cea care consta in a anticipa moartea in vederea asigurarii renasterii la o viata sanctificata.

Pentru a deveni ceea ce este de multe secole, adica un corpus panindian de tehnici spirituale, probabil ca Yoga a raspuns din plin nevoilor celor mai profunde ale sufletului indian.

Yoga a marcat, inca de la inceput, reactia impotriva speculatiilor metafizice si a exceselor unui ritualism invechit.
Mircea Eliade


Fragment din carte:

…ceea ce caracterizeaza Yoga nu este numai latura sa practica, ci si structura sa initiatcia. Yoga nu se invata de unul singur; este nevoie de indrumarea unui maestre (guru).

Yoginul incepe prin a abandona lumea profana (familie, societate) si, calauzit de maestrul sau, se straduieste sa depaseasca succesiv comportamentele si valorile proprii conditiei umane.

El se forteaza sa "moara fata de aceasta viata" si aici se vede cel mai bine in structura initiatica a Yogai.

Asistam la moartea umana si renasterea la un alt mod de a fi: cel reprezentat de eliberare, la accesul la un mod de a fi neprofan si greu descriptibil, pe care scolile indiene il exprima cu nume diferite: moksa, nirvana, asamskrta, etc

Yoga Sutra lui Patanjali

Dintre toate semnifivatiile pe care le are cuvantul Yoga in literatura indiana, cea mai bine precizata se raporteaza la "filozofia" Yoga, indeosebi asa cum este ea expusa in tratatul lui Pantajali - Yoga Sutra, si in comentariile sale.

O Drasana nu este, bineinteles, un sistem filozofic in sensul occidental al termenului, dar este un sistem de afirmatii coerente, coextensiv experientei umane, pe care isi propune s-o interpreteze in ansamblul ei si avand un scop "eliberarea omului de ignoranta''.

Potrivit terminologieii folosite de dr. J. Filliozat: ''Riguros darsana inseamna viziune insa se traduce de obicei prin sistem. Ambele interpretari pot fi insa justificate

Darsanele sunt intr-adevar niste viziuni asupra diferitelor aspecte ale domeniului filozofic. Ele sunt si siteme, in masura in care constituie grupari coordonate de notiuni.

Sunt in egala masura si scoli, caci, cel mai adesea, cei care le urmeaza transimt succesiv, de la maestru la discipol invatatura traditionala...

------------------------------

CUPRINS:


Prefata

Yoga lui Patanjali
Yoga, jungere, jugum
Yoga Sutra lui Pantajali
Samkhya si Yoga
Nestiinta creatoare
Durerea universala
Functia soteriologica a cunoasterii
Sinele
"Substanta si structurile"
Caracterul teleologic al creatiei
Relatia Spirt-Natura
Speranta este cel mai mare chin
Cum este posibila eliberarea?
Semnificatia eliberarii
Structura experientei psihice
Subconstientul

Tehnicile Yoga
Concentrarea asupra unui singur obiect
Infranari si discipline
Posturile yogice
Disciplina respiratiei
Ingropatii de vii
Controlul sufletului: China, Islamul


Autor: Mircea Eliade

Limba: Romana
Nr.pagini: 178
Dimensiuni: 13x20
An aparitie: 2013

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0237 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.