Procedura penala. Partea generala. Editia 4

Preț: 149,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-606-18-0683-6
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 992
Format: academic
Categoria: Drept Penal

DESCRIERE

Procedura penala. Partea generala. Editia 4

Mihail Udroiu

 
 
 

Despre lucrare

Intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură penală (NCPP) a atras după sine restructurarea logicii procesuale în cadrul noului model de proces penal. Această carte, elaborată de unul dintre membrii comisiei de elaborare a proiectului NCPP, conține o prezentare suplă și accesibilă a noilor instituții procedurale din Partea generală a NCPP în scopul înțelegerii intenției legiuitorului, dar și a modului în care se vor aplica în practică noile dispoziții procedurale.

Despre Ediția 4

Această ediție aduce o nouă structurare și prezentare a informațiilor, aptă de a face lucrarea mult mai facil de parcurs. Fiecare capitol este însoțit de un sumar în care sunt evidențiate elementele ce urmează a fi analizate. Totodată, regăsim o restructurare a comentariilor, precum și noi explicații asupra instituțiilor de Procedură penală, Partea generală. Deopotrivă, sunt prezentate și analizate toate soluţiile jurisprudenţiale pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (hotărâri preliminare pentru dezlegarea unor probleme de drept sau recurs în interesul legii) sau de Curtea Constituţională, precum şi jurisprudenţa recentă a instanţelor naţionale (în mare parte nepublicată) în interpretarea şi aplicarea Codului de procedură penală până la finalul lunii aprilie 2017. Lucrarea conține trimiteri la proiectul de lege de modificare a Codului de procedură penală pus în dezbatere de Ministerul Justiției care urmărește adaptarea legislației procesual penale la soluțiile jurisprudențiale ale Curții Constituționale.

Din cuprins

  • dezvoltarea și aprofundarea principiului loialităţii procesuale, evidenţierea diferenţelor dintre provocarea la săvârşirea unei infracţiuni şi provocarea la probă, analiza detaliată a standardului probei dincolo de orice îndoială rezonabilă
  • dezvoltarea unei teorii protecţioniste a drepturilor fundamentale în scopul redefinirii sferei de incidenţă a sancţiunii excluderii probelor nelegal sau neloial administrate
  • analiza revirimentelor jurisprudențiale ale CtEDO din cauzele Ibrahim ș.a. c. Regatului Unit (drept la apărare) şi Buzadji c. Republicii Moldova (măsuri preventive privative de libertate)
  • analiza confluenţelor procedurilor penale cu cele fiscale
  • prezentare detaliată a modului în care se aplică în practică instituții precum: arestul la domiciliu, participarea autorizată la anumite activități, consultarea dosarului, atribuțiile judecătorului de drepturi și libertăți etc.
  • soluții jurisprudențiale ale instanței supreme și ale altor instanțe naționale
  • jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în cauzele contra României, în scopul relevării modului în care normele NCPP trebuie interpretate din perspectiva instanței de la Strasbourg
  • conține trimiteri la proiectul de lege de modificare a Codului de procedură penală pus în dezbatere de Ministerul Justiției care urmărește adaptarea legislației procesual penale la soluțiile jurisprudențiale ale Curții Constituționale
  • peste 100 de grile și răspunsuri

Puncte forte

  • una dintre cele mai performante cărți de Procedură penală, Partea generală în înțelegerea și aplicarea NCPP
  • informații complete pe fiecare temă de Procedură penală, Partea generală
  • o nouă structurare și prezentare a informațiilor apte de a face lucrarea mult mai facil de parcurs
  • sumar pentru fiecare capitol în care sunt evidențiate în esență elemente ce urmează a fi analizate
  • peste 650 de noi comentarii ale instituțiilor de Procedură penală, Partea generală
  • analiza tuturor soluțiilor pronunțate în recurs în interesul legii și hotărâri preliminare până în aprilie 2017
  • analiza deciziilor Curții Constituționale
----------------------------------------------------
Mihail UDROIU este doctor în drept și formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii la disciplina drept penal și drept procesual penal. Membru al Comisiei de elaborare a proiectului Noului Cod penal și al proiectului Noului Cod de procedură penală și al Comisiei de elaborare a proiectului Legii pentru punerea în aplicare a Codului penal și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții penale. Autor a peste 60 de studii și articole publicate în reviste de specialitate. Premiat de Uniunea Juriștilor și de Academia Română pentru 4 lucrări.
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0565 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.