Biblia Bartolomeu Anania

Preț: 193,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-616-733-1
Anul publicării: 2024
Pagini: 1846
Format: 19X24
Categoria: Carti Ortodoxism

DESCRIERE

 Biblia sau Sfanta Scriptura

versiune diortosita dupa Septuaginta, redactata, adnotata si tiparita de Bartolomeu Valeriu Anania.

 

 

 

 

Daca vei deschide Cartea din simpla curiozitate sau deprindere, spre a-ti implini nevoia de a sti, si daca ai strabatut-o ca pe un simplu act de cultura, fii sigur ca n’o vei uita. Daca ai zabovit asupra-i cu un oarecare interes lingvistic, vei fi aflat ca in ebraica si in greaca veche sunt semanate cuvinte, fraze si denumiri eterogene, imprumutate din culturile cu care autorii biblici s’au invecinat sau din altele pe care nici ei si nici parintii lor nu le-au stiut. Daca ai citit-o numai ca pe o opera literara, iata ca ai gustat intr’insa belsug de genuri si specii, poezie lirica si epica, istoriografie, legislatie, imnuri sacre si sapientiale, pagini profetice si apocaliptice, proze scurte si nuclee de roman, scenarii dramatice si eseuri filosofice, sentinte aforistice si incantatii prozodice… Daca ai cercetat-o cu un ochi critic necrutator, vei fi descoperit si ceea ce, in fapt, cautai: naivitati, inadvertente, lacune, suprapuneri, distorsiuni, interpolari, paralelisme si multe alte metehne care te vor sminti in masura in care te vei opri aici.

Daca, pentru nevoia de a intelege, o vei cerceta a doua si a treia oara, mai cu de-amanuntul, cu’ncetineli si reveniri, daca-ti vei pune gandul pe textul din fata si pe cele paralele, insemnate alaturi, atunci cugetul tau va fi in stare sa pipaie intelesurile din spatele cuvintelor, sa patrunda in luminisurile alegorice ale intamplarilor, sa desluseasca de ce jertfa lui Avraam, de pilda, s’a petrecut ca fapt istoric la vremea ei, dar „si’n prefigurare” pentru vremile din urma. In acelasi timp, reliefurile noilor tale lecturi iti vor deschide calea de acces catre intreaga cultura europeana, in tot ce are ea mai inalt si mai frumos de-a lungul ultimului mileniu.

Dar daca, pentru nevoia de a cunoaste, te vei deprinde s’o citesti nu atat pe dinafara, cat mai ales pe dinlauntru, daca sufletul ti se va aprinde in vapaia celor ce se intraripeaza cu dumnezeiescul dor, atunci dorul acesta iti va descoperi ca, de vreme ce toate cartile acestei Carti au fost scrise de dragul unui singur personaj, Iisus Hristos, prevestindu-L si vestindu-L, si de vreme ce Iisus Hristos a venit in lume de dragul unei singure fapturi, omul, inseamna ca toata Cartea se indreapta spre o singura fiinta, care esti tu, cititorule. Daca o ocoleai, ar fi fost sa treci pe-alaturi de propria ta viata; dar fiindca ti-ai asumat-o, a fost sa te descoperi pe tine sieti. Acum, ajutat de Sfintii Parinti ai Bisericii si, la nevoie, de insemnarile din josul paginii, vei patrunde in adevarurile de credinta si in sensurile adanci ale Scripturii, adica in lumina lecturii ei duhovnicesti, singura care te ridica deasupra lui a sti si deasupra lui a intelege, anume in vazduhul lui a cunoaste, acolo unde cuvintele redevin Cuvant si eternitatea te imbie la Viata; caci „viata vesnica aceasta este: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis”.

Odata ajuns aici, nu-ti mai ramane decat Bucuria.

IPS Bartolomeu Anania

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0373 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.