Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat 1 iulie 2023 - Spiralat - Ioan-Paul Chis

Preț: 80,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786062722647
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 712
Format: 14,5X20,5
Categoria: Drept Penal

DESCRIERE

Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat 1 iulie 2023 - Spiralat

Ioan-Paul Chis, Victor Vaduva

 

 

Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare reuneste cele doua coduri penale in vigoare si, pe langa acestea, include si legile de executare a pedepselor, a masurilor privative si neprivative de libertate – Legea nr. 253/2013 si Legea nr. 254/2013. In editia de fata au fost integrate modificarile si completarile aduse acestor acte normative prin Legea nr. 200/2023, Legea nr. 201/2023, Legea nr. 213/2023 si Legea nr. 214/2023.

Intrucat pentru concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii/in magistratura din septembrie-octombrie 2023 legislatia ce trebuie avuta in vedere este cea in vigoare la data publicarii anuntului privind organizarea concursului (7 iulie 2023), iar pentru examenul de primire in profesia de avocat din septembrie 2023 cea in vigoare la data de 1 iulie 2023, in aceasta editie a fost pastrata forma anterioara a textelor modificate prin legile mentionate mai sus, aceasta fiind plasata sub dispozitiile vizate si evidentiata printr-o linie verticala. De asemenea, pentru ca Legea nr. 217/2023 va intra in vigoare la 1 ianuarie 2024, modificarile si completarile pe care le aduce nu au fost inca integrate in cuprinsul codurilor, ci redate in primele pagini ale cartii in forma publicata in Monitorul Oficial, pentru cei care doresc sa se familiarizeze cu viitoarele texte inainte de intrarea lor in vigoare. Totodata, precizam ca dispozitiile Legii nr. 248/2023, aflata la promulgare la data trimiterii la tipar a prezentei editii și promulgata ulterior la 20 iulie 2023, se regasesc in carte sub forma de note sub articolele vizate.

Precum toate lucrarile din seria de legislatie a Editurii Hamangiu, Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare cuprinde, pe langa textele consolidate ale codurilor, deciziile Curtii Constitutionale prin care s-a constatat neconstitutionalitatea unor articole din coduri sau din legile speciale, precum si deciziile de admitere a recursurilor in interesul legii (RIL) si hotararile prealabile (HP) pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in exercitarea atributiilor exclusive care ii revin privind asigurarea unei practici judiciare unitare. In acelasi timp, sunt prezentate si deciziile pronuntate de instanta suprema prin care au fost interpretate dispozitii ale Codului penal din 1969, respectiv ale Codului de procedura penala din 1968 si care isi pastreaza valabilitatea si in raport de actualele texte de lege.

Pentru cei interesati de istoricul textelor de lege, acolo unde este cazul, la finalul articolelor veti regasi indicate, cu caractere italice, normele corespondente din reglementarile anterioare, dar si numeroase note de trimitere catre legislatia conexa. De asemenea, sunt prezentate in extras Legile nr. 187/2012 si nr. 255/2013 de punere in aplicare a celor doua coduri (dispozitiile interpretative si de aplicare si prevederile referitoare la situatiile tranzitorii), care in unele ipoteze inca pot fi utile practicienilor.
Atat Codul penal, cat si Codul de procedura penala sunt insotite de o tabla de materii si un index alfabetic detaliat, care nu fac parte din textele oficiale, ci au fost intocmite de redactia Editurii Hamangiu, pentru a facilita orientarea si identificarea mai rapida a institutiilor/cuvintelor-cheie cautate.
Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare este tiparita in format A5 (145x205 mm) si pe hartie ofset si este legata cu spira.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0330 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.