Contenciosul administrativ - potrivit noului Cod de procedura civila
DESCRIERE
Comentariul vizeaza o componenta indispensabila a dreptului public care trebuie sa innobileze in orice stat de drept ansamblul institutional – contenciosul administrativ. Autorul examineaza, cu o deosebita acribie, modificarile operate asupra Legii nr. 554/2004 in urma intrarii in vigoare a actelor normative relative la reforma legislatiei procesuale civile. Lucrarea ne infatiseaza mutatiile pe care le-a suferit cea mai importanta institutie a dreptului administrativ, fiind relevate cu minutiozitate elementele de noutate si prezentate detaliat implicatiile pe care reforma demarata in anul 2013 le va genera in viitorul apropiat
Astfel, sunt analizate prevederile noului Cod de procedura civila, care – la fel ca si precedentul cod – reprezinta dreptul comun acolo unde Legea contenciosului administrativ nu acopera toate aspectele de ordin procedural, dispozitiile Legii de punere in aplicare a noului cod prin care s-au operat modificarile asupra Legii nr. 554/2004, statuarile Legii nr. 138/2014 privind modificarea noului Cod de procedura civila, dar si repercusiunile asupra acelor institutii ce au suferit transformari in mod direct sau indirect prin noua reglementare procesuala.
Un accent particular a fost pus asupra modificarilor survenite in legislatia achizitiilor publice si parteneriatului public-privat. Totodata, au fost avute in vedere si alte acte normative ce apartin taramului administrativ-fiscal sau contraventional. Sectiuni distincte sunt dedicate unor fragmente relevante din decizii pronuntate atat sub vechea legislatie, cat si sub imperiul noilor reglementari, dar si unor observatii si propuneri de lege ferenda.
Prin continutul sau, prezentul comentariu se adreseaza in primul rand practicienilor si teoreticienilor dreptului public: avocati, judecatori, consilieri juridici, functionari publici, cadre universitare, dar constituie un instrument util si pentru studenti, masteranzi, doctoranzi sau oricare alte persoane interesate in demersul de clarificare si intelegere a materiei dreptului administrativ.
„Ca slujitor al carierei universitare de mai bine de 20 de ani, primesc cu autentica satisfactie vestea aparitiei unei lucrari de anvergura din partea unui fost student. Si nu intr-un domeniu oarecare, ci intr-un sector vital pentru functionarea unui veritabil stat de drept – contenciosul administrativ.
Purcederea in acest periplu anevoios si adeseori sinuos ne infatiseaza atasamentul neconditionat al autorului pentru dreptul administrativ, iar finalizarea materialului ne dezvaluie consecventa de a duce pana la capat proiectul pe care si l-a asumat fostul meu student, ceea ce implica o neobosita responsabilitate.
Pe alocuri, modul particular de exprimare, plin de patos, reflecta atitudinea nesovaielnica a autorului fata de implicatiile negative ale noilor modificari ori fata de disfunctionalitatile pe care le releva sistemul nostru juridic. Prin darzenie, combativitate si temeritate marturiseste si celorlalti ca nu-i place sa se complaca atunci cand sunt siluite preceptele procedurii contenciosului administrativ. Si cand sunt siluite preceptele dreptului, in general. Prin aceasta luare de atitudine vom fi tentati sa ne aplecam si noi asupra gravitatii unor lucruri pe care, din diverse motive, am fi tentati sa le nesocotim.
Crezul nostru ramane ancorat in ideea ca tinerii trebuie sa fie stimulati, sprijiniti si sustinuti pentru a se afirma si la acest nivel mai putin uzual zilelor noastre. Nu putem sa ramanem decat deplin incredintati ca dincolo de necesitatea, valoarea si consistenta lucrarii, munca fostului meu student va starni remarci cel putin la fel de pozitive din partea tuturor celor care vor parcurge materialul”.
Prof. univ. dr. VERGINIA VEDINAS
Limba: romana
Nr. pagini: 528
Dimensiuni:
An aparitie: 2014
Top 10
-Cărți noi
-Promoţii
-- 23,75 leiPRP: 25,00 lei
- 34,00 leiPRP: 40,00 lei
- 35,99 leiPRP: 39,00 lei
RECENZII