Sa fii roman

Sa fii roman
thumb
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc limitat
Autor:
ISBN: 978-606-93718-2-4
Anul publicării: 2016
Pagini: 175
Format: 13X20

DESCRIERE

Sa fii roman!

Dan Puric

 

 

 

Din carte:
... instinctiv simţi nevoia să se apere şi atunci bâigui din nou mai mult ca pentru sine:
-    Dar dumneata cine eşti, domnule?!
Bătrânul îi stătea neclintit în faţă.
-    Mă fecior, eu mi-s Atanasie Todoran.
Apoi apropiindu-se de el şi privindu-l în aşa fel de parcă ar fi vrut să-i deschidă pentru prima oară inima adormită de uitare, adăugă...„Todoran a lui Dănilă, din Bichigiu!...”
Amănuntul acesta avu un efect devastator asupra bietului scriitor. Din nou mirosea în biroul lui luxos a ţară, a câmpul copilăriei, a cer albastru nemărginit, a nume auzite răzleţ prin curte, iar asta pe el, omul cultivat, îl enerva la culme şi îl înnebunea. Simţea nevoia să scape din această chinuitoare capcană în care fusese prins şi-atunci, cu ultimele forţe, întrebă:
-    Şi de ce-ai venit?!
Pentru prima oară, bătrânul ţăran îşi aplecă faţa în podea. Ar fi vrut s-o facă ţăndări cu privirea, ca să se-ntoarcă înapoi în pământul din care a venit.
-    Iac-aşa, am şi eu o plângere către stăpânire. Poate o dai matale, acolo, mai sus, să fie auzită!
Apoi, cu un gest calm, obosit de crucea unui destin nedrept, bătrânul ţăran îşi deschise cămaşa albă la piept şi scoase din sân, un sul de hârtie legat într-o bucată de piele roasă de vreme.
Se uită pentru o clipă la el ca la ceva drag, apoi, liniştit, fără nicio tresărire în priviri îl întinse omului din faţa lui. îşi puse lent pălăria neagră cu boruri largi pe cap, ca şi cum s-ar fi pregătit pentru o călătorie lungă şi privindu-l încă o dată, adânc, pe cel din faţa lui, se-ndreptă încet, cu paşi mari şi apăsaţi spre ieşire. Cineva, atunci, parcă o forţă nevăzută, trase încet uşa după el.
Rămas singur, ţinând în mâna-i tremurândă sulul vechi de hârtie înfăşurat în piele, scriitorul nu ştia ce să facă. Rămase ţintuit cu privirea la uşa care tocmai se închisese, fără să mai aibă curajul să facă ceva.
Ii era teamă să-şi privească propriul spaţiu. Imaginea bătrânului ţăran îl obligase, parcă, să respire adânc, iar el nu putea. Intr-un târziu, se-ntoarse încet şi-şi privi biroul, diplomele, medaliile atârnate în geamul vitrinei. Toate acum păreau lipsite de viaţă. Un cimitir al „glorioasei“ deşertăciuni.
Cu mâna tremurândă, îşi puse ochelarii pe nas, apoi cu mişcări încă nestăpânite, deschise încet, temător, sulul de hârtie veche învelit în piele, care ascundea plângerea bătrânului. De acolo, în faţa lui ţâşniră cuvintele, ca nişte lacrimi, ca să-şi strige suferinţa şi demnitatea neştiută.
„De doi ani suntem cătane, adecă grăniceri, şi carte n-am căpătat de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi. Ne-am scris iobagi, dăm dare, facem slujbe cătăneşti, copiii noştri vor merge până la marginile pământului să-şi verse sângele, dar pentru ce?
Ca să fim robi şi să n-avem niciun drept, copiii noştri să fie tot proşti, ori vor învăţa ceva, ori ba?...
------------------------------
CUPRINS:
 
La frontiera dintre noi
Să fii român
Marx, Engels şi... mămăica
Poartă spre sufletul nostru
Unde este poporul nostru?
Umorul românesc
Broasca de Galapagos şi insula credinţei
Un petic de cer
Uşa veche de la ţară
Dreptul şi dreptatea
Biserica
Trenul
Staţia de tren
Contrastul salvator
Mici exerciţii de identitate
Singurătatea tarii mele
Sângele Horii
Conştiinţa românească
Scrisoare către un prieten
Graniţa invizibilă
Daţi drumul la cer!

 

Limba: romana

Nr.pagini: 175

Dimensiuni: 13X20

An aparitie: 2016

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0633 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.