Tratat de drept comercial roman. Conform noului Cod civil

Tratat de drept comercial roman. Conform noului Cod civil
thumbthumb
Preț: 120,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc epuizat
Anul publicării: 2012
Pagini: 828
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Tratat de drept comercial roman

Conform noului Cod civil

 

 

 

 

Lucrarea Tratat de drept comercial român reprezinta punctul de vedere al autorului privind statutul juridic al dreptului comercial, în conditiile noului Cod civil.

Noutatea esentiala adusa de Codul civil din 2009 o constituie reformarea sistemului de reglementare a raporturilor de drept privat; sistemul dualist, bazat pe Codul civil si pe Codul comercial, a fost înlocuit cu sistemul unitar, întemeiat pe Codul civil.

În conceptia autorilor proiectului Codului civil, reputati specialisti în domeniul dreptului civil, reglementarea unitara a raporturilor de drept privat are ca semnificatie "civilizarea" raporturilor juridice comerciale si, implicit, dispozitia dreptului comercial. Pentru a elimina orice dubii asupra acestei conceptii, reglementarea Codului civil evita folosirea oricarei notiuni care ar aminti de raporturile juridice comerciale (fapte de comert, comerciant etc.), iar legea de punere în aplicare a Codului civil vâneaza si suprima orice dispozitie din actele normative în vigoare, care se refera la raporturile comerciale. În opinia noastra, reglementarea unitara a raporturilor de drept privat, realizata de Codul civil, nu înseamna disparitia dreptului comercial, ci numai o schimbare a fundamentelor dreptului comercial.

În trecut, în sistemul dualist, delimitarea raporturilor comerciale de raporturile civile se realiza pe baza conceptului de fapte de comert si a celui de comerciant (art. 3 si 7 C. com.).

În prezent, în sistemul unitar, delimitarea raporturilor comerciale de cele civile are la baza conceptul de întreprindere si cel de profesionist (art. 3 C. civ.).
Opinia privind existenta în continuare a dreptului comercial, pe care o sustinem, se întemeiaza pe interpretarea dispozitiilor Codului civil si ale legii de punere în aplicare a Codului civil, precum si pe faptele petrecute în istoria dreptului comercial, de la noi si din alte tari europene.

Art. 3 C. civ. prevede ca dispozitiile Codului civil se aplica si raporturilor dintre profesionisti, precum si raporturilor dintre acestia si orice alte subiecte de drept civil. Sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o întreprindere, iar prin exploatarea unei întreprinderi se întelege exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta în producerea, administrarea ori înstrainarea de bunuri sau prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop lucrativ.

Cum se poate observa, în conceptia Codului civil, desfasurarea unei activitati organizate si sistematizate califica aceasta activitate ca având caracter profesional, iar persoana care o realizeaza are calitatea de profesionist. Deci, exploatarea unei întreprinderi constituie forma juridica de desfasurare a oricarei activitati cu caracter profesional.

Definitia data de Codul civil exploatarii unei întreprinderi si, implicit, întreprinderii are un caracter general; ea priveste orice activitate indiferent de natura acestei activitati si scopul acesteia.

Consideram ca, în caracterizarea unei întreprinderi, trebuie avut în vedere obiectul de activitate si scopul acestei activitati.Desfasurarea unei activitati economice în scopul obtinerii unui profit defineste caracteristicile activitatii comerciale. Aceasta înseamna ca o întreprindere al carei obiect este activitatea economica, desfasurata în scopul obtinerii unui profit este o întreprindere economica (comerciala) si, dimpotriva, întreprinderea al carei obiect este neeconomic si nu urmareste obtinerea profitului este o întreprindere civila.
Art. 3 alin. (2) C. civ. prevede ca persoana care exploateaza o întreprindere are calitatea de profesionist.
Având în vedere ca întreprinderea poate fi o întreprindere economica (comerciala) sau o întreprindere civila, profesionistul care exploateaza o întreprindere economica (comerciala) are calitatea de comerciant. În acest sens, art. 8 din Legea de aplicare a Codului civil prevede notiunea de profesionist prevazuta la art. 3 C. civ. include categoriile de comerciant, întreprinzator, operator economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale, astfel cum aceste notiuni sunt prevazute de lege, la data intrarii în vigoare a Codului civil.

Exploatarea unei întreprinderi economice (comerciale) de catre profesionistul comerciant implica savârsirea unor acte juridice, fapte juridice si operatiuni economice. Întrucât privesc o întreprindere economica (comerciala), aceste acte juridice, fapte juridice si operatiuni economice pot fi calificate drept acte juridice comerciale. Regimul juridic al acestor acte este cel prevazut de Codul civil si legile speciale.

Raporturile juridice generate de actele juridice comerciale sunt raporturi juridice comerciale [art. 2557 alin. (2) C. civ.]. Pe cale de consecinta, litigiile izvorâte din actele juridice comerciale sunt litigii comerciale.

În lucrarea Tratat de drept comercial român, institutiile clasice ale dreptului comercial sunt analizate, având în vedere noile fundamente ale dreptului comercial, consacrate de Codul civil: institutia întreprinderii, ca forma juridica de desfasurare a activitatii cu caracter profesional; institutia comerciantilor, ca profesionisti ai întreprinderii economice (comerciale); institutia societatilor comerciale; institutia contractelor privind activitatea comerciala; institutia titlurilor de credit si institutia procedurii insolventei.

Publicând aceasta lucrare, am dorit sa ofer celor interesati premisele unei dezbateri stiintifice privind destinul dreptului comercial, în conditiile noului Cod civil.

Autorul
Bucuresti, 30 aprilie 2012

 

 

 

 

Autor: Stanciu D. Carpenaru

Limba: romana
Nr.pagini: 828
Dimensiuni: 17x24
An aparitie: 2012

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0837 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.