Doctrina secreta - sinteza a stiintei, religiei si filozofiei, vol. 1

Doctrina secreta - sinteza a stiintei, religiei si filozofiei, vol. 1
Preț: 48,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-8742-31-1
Anul publicării: 2017
Pagini: 480
Format: 14x20 cm

DESCRIERE

Doctrina secreta - sinteza a stiintei, religiei si filozofiei, vol. 1

H.P. Blavatsky
 
DOCTRINA SECRETA prezintă un număr considerabil, dar totuşi ales de fragmente esoterice ce provin din datele sale fundamentale.
 
Ea indică printre altele faptul că, prin compararea atentă a Cosmogenezelor anticilor, poate fi în mod gradat dobândită o percepţie inclusiv intuitivă a Adevărurilor Dumnezeieşti Universale.
 
Fragmente din carte:
 
DOCTRINA SECRETA ne învaţă că pentru a deveni un Zeu divin, pe deplin conştient — şi chiar unul dintre cei mai elevaţi - INTELIGENŢELE Spirituale Primordiale trebuie să treacă prin stadiul uman.
 
Iar cuvântul uman nu se referă numai la umanitatea noastră terestră, ci şi la muritorii care locuiesc în oricare altă lume, adică la acele Inteligenţe care au atins echilibrul adecvat între materie şi spirit, pe care noi îl avem acum, de când s-a trecut de mijlocul celei de-a Patra Rase Rădăcină a celui de-al Patrulea Ciclu.
 
Fiecare Entitate trebuie să-şi câştige pentru ea însăşi şi prin experienţa ei proprie dreptul de a deveni divină. Marele gânditor german Hegel trebuie să fi cunoscut sau simţit intuitiv acest adevăr atunci când spunea că Inconştientul nu a evoluat în Univers decât „în speranţa de a atinge o clară conştiinţă de sine", altfel spus de a deveni Om, căci aceasta este şi semnificaţia secretă a frazei puranice atât de des repetată care îl reprezintă pe Brahma ca fiind „mânat de dorinţa de a crea".
 
Aceasta explică de asemenea semnificaţia cabalistică ascunsă a următoarei formulări: „Suflul devine piatră; piatra devine plantă, iar planta devine animal; animalul devine om; omul devine un spirit, spiritul devine zeu." Fiii Născuţi din Minte, Rishii, Constructorii etc, au fost cu toţii oameni - oricare ar fi fost forma lor în alte lumi şi în Manvantarele precedente.

    Întrucât acest subiect este excesiv de mistic, este foarte greu să-l explicăm în toate detaliile şi implicaţiile sale, căci întregul mister al creaţiei evolutive este conţinut în el. Una sau două fraze din această Shloka amintesc foarte mult de frazele analoge din Cabala şi de frazeologia Regelui Psalmist.
 
Amândouă, vorbind despre Dumnezeu, Îl arată făcând din vânt mesagerul Său şi din „servitorii Săi, un foc arzător". Dar în Doctrina Ezoterică, aceste cuvinte sunt folosite la figurat. „Turbionul arzător" este praful cosmic incandescent care urmează în mod irezistibil, la fel cum fierul urmează magnetul, gândirea directoare a „Forţelor Creatoare"...
 
...... ... ... ...
 
... principala dificultate care îi împiedică pe oamenii de ştiinţă să creadă în spiritele dumnezeieşti, precum şi în cele ale naturii, este materialismul lor. Obstacolul major care împiedică Spiritul să creadă în toate aceste spirite, în timp ce îşi păstrează o credinţă oarbă în „spiritele" morţilor, este ignoranţa generală a oamenilor - cu excepţia câtorva ocultişti şi cabalişti -în ceea ce priveşte esenţa şi natura adevărată a Materiei.
 
De acceptarea sau respingerea teoriei Unităţii Totului în Natură, în Esenţa sa ultimă, depinde în principal credinţa sau necredinţa referitoare la existenţa, în jurul nostru, a altor fiinţe conştiente, în afară de spiritele morţilor.
 
Cercetătorul trebuie să se bazeze pe înţelegerea corectă a evoluţiei primordiale a Spiritului-Materie şi a Esenţei sale reale pentru ca mintea sa să poată elucida aspectele legate de Cosmogonia Ocultă şi pentru a găsi singurul indiciu după care îşi poate ghida studiile ulterioare.

    Într-adevăr, după cum am arătat mai devreme, fiecare aşa-zis spirit este fie un om dezîncarnat, fie un viitor om. De la arhanghelul cel mai elevat {Dhyan-Chohan) şi până la ultimul constructor conştient (clasa inferioară de entităţi spirituale), toţi sunt oameni care au trăit cu multă vreme în urmă, în alte Manvantare, pe această planetă sau pe altele, după cum Elementalii inferiori, semi-inteligenţi şi cei lipsiţi de inteligenţă, sunt cu toţii viitori oameni.
 
Simplul fapt că un spirit este înzestrat cu inteligenţă este pentru ocultist o dovadă că el a fost un om şi că şi-a dobândit cunoaşterea şi inteligenţa parcurgând ciclul uman. Nu există, în Univers, decât o singură Omniscienţă şi Inteligenţă indivizibilă şi absolută, şi ea vibrează prin fiecare atom şi în fiecare punct infinitezimal al întregului Cosmos, al Cosmosului care nu are limite şi care este numit SPAŢIU - considerat în mod independent de tot ceea ce este conţinut în el
 
 
CUPRINS:
 

PREFAŢĂ LA PRIMA EDIŢIE 
PREFAŢĂ LA CEA DE-A TREIA EDIŢIE 
PREFAŢĂ LA CEA DE-A PATRA EDIŢIE (Adyar) A DOCTRINEI SECRETE 
O SCURTĂ PREZENTARE A VIEŢII HELENEI P. BLAVATSKY 
CUM A FOST SCRISĂ DOCTRINA SECRETĂ

INTRODUCERE  


VOLUMUL I, COSMOGENEZA 
PRIMA PARTE, EVOLUŢIA COSMICĂ, ŞAPTE STANŢE TRADUSE DIN CARTEA SECRETĂ A LUI DZYAN ÎNSOŢITE DE COMENTARII 
EVOLUŢIA COSMICĂ ÎN ŞAPTE STANŢE EXTRASE DIN CARTEA LUI DZYAN
COMENTARII ALE CELOR ŞAPTE STANŢE ŞI ALE TERMENILOR LOR, CU NUMEROTAREA LOR ÎN STANŢE ŞI SHLOKA-uri 
DIVIZIUNEA SEPTENARĂ DUPĂ DIFERITELE SISTEME INDIENE 

REZUMAT   
EXTRASE DINTR-UN COMENTARIU ORIENTAL SPECIAL, ŢINUT PÂNĂ ÎN PREZENT SECRET

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0239 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.