Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei

Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei
Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-8770-97-0
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 218
Format: 14,5X20,5
Categoria: Carti istorie

Scrie o recenzie!

*
?
Completați numele sau diminutivul dumneavoastră
?
Adresa dvs de e-mail, câmp opțional. Completați dacă doriți să primiți prin e-mail eventualele replici/răspunsuri.
*
?
Scrieți un titlu relevant pentru review-ul dvs, folosind cuvinte reprezentative pentru descrierea produsului care urmează să o faceți.
*
?
Textul review-ului, vorbiți la obiect, oferiți câte mai multe detalii.
*
1 2 3 4 5
?
Acordați o notă produsului (în funcție de caracteristici, raport preț/calitate, etc.): de la cinci stele, dacă sunteți foarte mulțumit, până la o stea, dacă sunteți foarte nemulțumit.
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

DESCRIERE

Povestea sașilor din Transilvania.

Spusă chiar de ei

Ruxandra Hurezean

 
 
Germenele acestui volum al Ruxandrei Hurezean se regăsește în articolul publicat în noiembrie 2008, „Trista poveste a ultimilor sași din Transilvania”. Atunci, autoarea i-a luat un interviu unui sas care nu a plecat, deși fiii lui sunt în Germania. Întrebat direct de ce au plecat sașii, acest sas, pe nume Johann Schaas, i-a răspuns cu o fabulă. La sfârșitul fabulei povestite, Johann Schaas îi spune Ruxandrei Hurezean: „Vulpea e istoria, doamnă, istoria care a făcut la ușa sașilor multe dimineți la rând.” Întrebarea naște altă întrebare: de ce nu s-au întors sașii? Peste 300 de comentarii am găsit la acest interviu. Unii au spus că una dintre cele mai mari pierderi pe care a avut-o România a fost plecarea sașilor. Alții au adăugat la sași pe evrei.

Aurora Liiceanu

* * *

Cartea Ruxandrei Hurezean este, e drept, o carte despre saşii din Transilvania, dar, în acelaşi timp, este mult mai mult – este o carte tulburător de profundă despre ce înseamnă „să fii acasă” întro lume a globalizării, în care „patria” este înţeleasă ca o comunitate bazată pe tradiţii şi solidaritate umană, în armonie cu pământul şi natura înconjurătoare. Acum când au plecat nu numai saşii, dar şi atâţia români în căutare de lucru şi o viaţă mai bună dincolo de hotarele României, ducând dorul locurilor natale cu ei, cartea aceasta ne priveşte pe toţi.

Anneli Ute Gabanyi

* * *

Ruxandra Hurezean a urmat studii de filosofie la Cluj şi a lucrat ca jurnalist la mai multe ziare locale și centrale. A condus echipe redacționale, a scris analize politice, reportaje și comentarii, a enervat multă lume. Are cam 25 de ani de război cu lumea care nu-i place și tot atâția ani de pace cu oamenii buni. I se spune „pescar de oameni”, dintre cei care știu mai mult să dea decât să primească. Are o lipsă cronică de simț mercantil și o căpoșenie care o face unică. Atunci când toată lumea o ia la vale, ea o ia la deal. A publicat un volum de proză, „Cetatea”, și unul de reportaje, „Conspirația oamenilor liberi. Patruzeci de călătorii în căutarea unui drum”. În prezent este senior editor al revistei SINTEZA, revistă de cultură și gândire strategică

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0806 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.