O inima pentru inimi. Confesiuni prof. dr. Maria Dorobantu

O inima pentru inimi. Confesiuni prof. dr. Maria Dorobantu
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786069029084
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 224
Format: 13X20
Categoria: Memorii/Jurnale

DESCRIERE

O inima pentru inimi. Confesiuni prof. dr. Maria Dorobantu

Maria Timuc

 
 
Medicina este ştiinţa viului. Când eşti doctor, de foarte multe ori te confrunţi cu situaţii extrem de grave, viaţa omului din faţa ta depinzând de profesionalismul tău. Şi cum viaţa şi moartea nu sunt ale omului, ci ale nimănui sau ale lui Dumnezeu, tu, medicul, care iei decizia, devii atunci, metaforic vorbind, Dumnezeu. Cine sau ce poate să-i dea medicului asemenea puteri? Doar cunoaşterea profundă, sub toate faţetele ei, pentru că numai privind în adâncuri putem să descifrăm şi să înţelegem complexitatea bolii, iar viaţa, atunci când învinge, este cea care probează adevărul despre ştiinţa noastră. Aşadar „îndumnezeirea" medicului nu se poate obţine decât prin cunoaştere. Prof. dr. Maria Dorobanţu
 
„Vreau să mă fac doctoriţă"
- Doamnă profesor Dorobanţu aţi declarat într-un interviu ceva ce mi-a plăcut foarte mult: „Nu am vrut să ajung undeva, dar am mers drept pe drumul pe care l-am ales". Spuneţi că nu ţelul este important, ci să mergi drept pe calea aleasă. Comentaţi, vă rog, minunata afirmaţie şi de ce aţi ales medicina şi „inima" pe drumul acesta?
- Aş coborî puţin mai adânc, la începuturi, pentru că frecvent se întâmplă ca un copil, o fetiţă, să spună: „Vreau să mă fac doctoriţă!" Eu am spus asta de cum am început să vorbesc mai bine, pe la trei anişori. M-am tot gândit de ce?... pentru că, în familia mea nu exista niciun doctor. Doctorii au intrat în familie începând cu mine şi cu soţul...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înamte. Maria Dorobanţu - personalitate a cardiologiei româneşti şi europene care face cinste ţarii sale (profesor Jean Paul Bounhoure)    
Destinul meu este medicina
Bursa post-doctorat la Toulouse şi o vreme de, intinerire"
Sâ recunoşti când greşeşti - uneori chiar asta te face fantastic
O familie frumoasă    
Sacrificiul unei mame pentru copilul ei        
Studiul despre hipertensiune, un model apreciat în ţară, în Europa şi chiar în America            
Un palmares profesional impresionant    
Respectul doctorului faţă de bolnav    
Despre intuiţie, sentimente, filosofie, matematică şi medicină    
prof. dr. Maria Dorobanţu - participant la primul transplant cardiac din România    
Fiică, mamă, soţie, medic... de top    
Clinica de Cardiologie în Spitalul de Urgenţă Floreasca    
De la Clinica de Cardiologie a Spitalului de Urgenţă Floreasca la... North Western University şi la Institutul Max Plack    
Maria Dorobanţu - singurul cardiolog din România primit cu onoruri în Academia Naţională de Medicină din Franţa    
De la emoţia pentru admiterea la medicină... la performanţă    
Inima... ca o Pasăre Phoenix. Medicul... în confruntarea cu suferinţa şi cu moartea.
El inventa poveşti doar pentru mine când greşeam, trebuia sa şterg cu miez de pâine pentru ca litera sa nu moara
Curriculum vitae Prof. dr. Maria Dorobanţu, FESC, FACC
Postfaţa - Model pentru o viaţă împlinită 
--------------------------------------------

Cartea „O inimă pentru inimi: Confesiuni – prof.dr. Maria Dorobanțu”, a apărut deopotrivă la Editura Academiei Române și la Editura Dharana și este o „carte interviu” semnată de scriitoarea Maria Timuc.
În cuprinsul întregii cărți se regăsesc „confesiuni” ale doamnei prof. dr. Maria Dorobanțu, profesor de cardiologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și șef al Clinicii de Cardiologie la Spitalul de Urgență Floreasca din București.

„O inimă pentru inimi: Confesiuni – prof. dr. Maria Dorobanțu” este prima carte interviu din seria „Personalități și destine”, care urmărește, prin simplitatea și firescul întrebărilor, să aducă în prim plan calitățile psihologice ale unui medic și profesor care a trăit inspirat, dând valoare propriei vieți, familiei sale, țării sale și, în primul rând, omului care se confruntă cu boala și cu moartea, așa cum se întâmplă într-un spital de urgență.
Prefața cărții este semnată de Jean Paul Bounhoure, Profesor Emerit al Facultății de Medicină din Toulouse, Președinte de onoare al Societății Franceze de Cardiologie, Membru emerit al Academiei Naționale de Medicină din Franța, care scrie, între altele:
„Era în anul 1991 când am avut plăcerea și șansa de a o cunoaște pe dr. Maria Dorobanțu. Ea obținuse o bursă de cercetare post-doctorat pentru un stagiu în Serviciul meu de Cardiologie la CHU de Rangueil, la Toulouse. Foarte rapid am fost impresionat favorabil de calitățile sale profesionale. Vorbind cu mare ușurință limba noastră, Maria a demonstrat calități umane remarcabile, dorință și aptitudini excepționale pentru a se integra cu succes în echipa mea. (….) În 15 ani, dr. Maria Dorobanțu a devenit o personalitate eminentă a Cardiologiei românești și europene. Invitată ca lector la numeroase manifestări științifice internaționale, ea face cinste țării sale. Talentul său pentru cercetarea clinică aprofundată, claritatea conferințelor și a articolelor sale, a editorialelor foarte pertinente i-au permis să acceadă la un loc important în Cardiologia românească și europeană. Pentru mine este o mare mândrie de a fi contribuit la formarea sa inițială de cardiolog”.

Pentru elevi, pentru studenți, pentru cei tineri, dar și pentru cei vârstnici va fi o lectură interesantă și, sperăm, una care îi va inspira pe cititori grație reperelor psihologice pe care le vor putea găsi cu toții în povestea vieții Mariei Dorobanțu, între care amintim: munca susținută, curiozitatea științifică, empatia, altruismul, etc.
Maria Dorobanțu este membră a Academiei Medicale din Franța, unde mai sunt doar trei români, Acad. Victor Voicu, Prof. Irinel Popescu și Acad. Nicolae Manolescu. De asemenea, este un profesor și un medic deosebit, care păstrează parfumul inconfundabil al vechii arte medicale moștenită de la marii profesori din trecut.
Toate acestea, precum și alte calități umane, pe care le veți descoperi singuri, citind cartea, fac din Maria Dorobanțu un model care poate fi urmat.

***
Iată mesajul doamnei Maria Drobanțu adresat tinerilor, mesaj care încheie cartea „O inimă pentru inimi”:
– „Iată ce îmi doresc pentru copii, pentru tineri...

Indiferent ce drum vor alege în viață, să rămână OAMENI, onești, riguroși. Să aibă principii pe care să nu le trădeze pentru beneficii efemere, să rămână deschiși către semenii lor, să aibă respect față de alții și față de ei, să păstreze mereu deschise ferestrele minții și ale sufletului către cunoaștere, să aibă orgoliu profesional și să păstreze vie dorința de progres, capacitatea de a ști, de a întreba, capacitatea DE A SE MIRA. Cei care vor urma cursurile unei facultăți să-și onoreze toată viața statutul de CETĂȚEAN ACADEMIC, iar dacă această facultate va fi Medicina, să respecte întot¬deauna principiul Hippocratic „Primum non nocere”.
Sau, altfel spus ...

„Să vrei mai mult decât se poate vrea,
Să dai mai mult decât se poate primi,
Să ceri mai mult decât se poate da,
Dar să rămâi întreg în ființa ta!”

Cine se hrănește mult timp dintr-un succes, stagnează”...

„Fiecare succes pe care l-am avut, m-a bucurat. A venit firesc, pe măsură ce munca mea a dat rezultate. Un astfel de moment de recunoaștere e o bucurie enormă. Dar bucuria durează o zi, durează două, după care îmi spun: „Bun! Și ce rămâne de acum încolo ? Mai pot face și altceva? Pot să arăt că n-am obținut degeaba acest titlu?” Cam aceasta este psihologia mea de om. Întotdeauna îmi găsesc o motivație de a încerca să depășesc un astfel de moment, pentru că cine se hrănește mult timp dintr-un succes sau dintr-o realizare deosebită, rămâne acolo, stagnează!” Prof. dr. Maria Dorobanțu

 

EL INVENTA POVEȘTI DOAR PENTRU MINE
CÂND GREȘEAM, TREBUIA SĂ ȘTERG 
CU MIEZ DE PÂINE 
PENTRU CA LITERA SĂ NU MOARĂ

”Nici nu pot spune cum s-a întâmplat că de la vârsta de cinci ani știam să scriu și să citesc fără să fac niciun efort. Șansa mea a fost un văr de-al mamei, nenea Tachiță, tânăr student, care-și petrecea vacanțele acasă. Frumos, inteligent și cu un umor debordant, ce-i făcea handicapul fizic neobservabil, cucerea pe toți cei care-l cunoșteau.
Nu numai că totul a început ca o joacă, dar el a transformat-o într-o aventură misterioasă, în care fiecare literă avea povestea ei, pe care el o inventa pentru mine. Literele deveneau personaje pe care le îndrăgeam, iar dacă se întâmpla să greșesc și trebuia să șterg vreun semn, apoi nu puteam să o fac decât cu miez de pâine pentru ca litera să nu moară. Și nu era greu pentru el să țeasă câte o poveste în jurul fiecărui semn”.

(Fragment din cartea ”O inimă pentru inimi - Confesiuni prof. dr. Maria Dorobanțu”, autor Maria Timuc).
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0285 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.