Serviciul Secret de Informatii al Romaniei. Din memoriile lui Eugen Cristescu

Serviciul Secret de Informatii al Romaniei. Din memoriile lui Eugen Cristescu
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 178
Format: 13X20
Categoria: Memorii/Jurnale

DESCRIERE

Serviciul Secret de Informatii al Romaniei. Din memoriile lui Eugen Cristescu

Emil Strainu

 
 
 
 la fel ca predecesorul său, Mihail Moruzov, Cristescu a condus serviciile secrete românești cu suficient profesionalism, considerându-se «funcționar de stat», adică obligat să servească interesele statului mai presus de orice.
 
Eugen Cristescu a reușit performanța de a nu-și politiza instituția. A asigurat o ordine financiară strictă. El a introdus sistemul de remunerare a personalului pe criterii de calitate și merit, fiind „complet interzis ca un salariat să se intereseze de situația celuilalt”.
 
...............
 
... după istoricul Cristian Troncotă, conform documentelor de arhivă, Cristescu nu ar fi fost implicat în «seria asasinatelor de stat» din timpul lui Carol al II-lea, adică lichidarea liderilor legionari, iar sub regimul antonescian, în masacrele de la Jilava, Snagov și Strejnic. În procesul pogromului de la Iași, judecat în anul 1948, Cristescu a fost audiat ca martor și nu ca inculpat...
 
...............
 
... Serviciul de Informatii are adesea reputatia unui serviciu odios. El este impus si justificat de ratiuni de stat.
In aceasta carte, am relatat istoricul celor 40 de ani de modeste eforturi facute in tara noastra pentru crearea si dezvoltarea serviciilor de siguranta si de informatii ale Statului Roman.

Serviciile de informatii au cerut multe jertfe generatiilor ce ne-au precedat si vor mai cere inca.

Ele insa nu au putut fi niciodata suficient de recunoscatoare celor sortiti sa poarte povara acestor grele misiuni.

E lung siragul celor care au sacrificat zeci de ani de zile si de nopti si au depus un imens capital de straduinte pentru a duce, cu un pas mai departe, activitatea acestor institutii.

Sunt multi eroi, necunoscuti astazi, care si-au sfarsit viata in dosul gratiilor sau in fata plutoanelor de executie; caci Serviciul de Informatii este ca titanul din mitologie, care isi manca propriii copii.

Istoria trecutului ne invata ca, pe deasupra exigentelor trecatoare si a intereselor subiective, firul de continuitate si traditie informativa trebuie sa se sprijine pe spiritul de solidaritate si de intelegere al tuturor. - Eugen Cristescu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0231 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.